Elfogadó nyilatkozat: Hozzájárulok, hogy az evakonyhatar webáruház cookie-kat tároljon a számítógépemen a jobb élmény érdekében.

https://evakonyhatar.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3

Termékek Menü

Diéta Marcival

Diéta Marcival Marci fiammal egy évig (1-2 éves kora között) tejfehérjementes diétát kellett tartanunk, ami elég komoly kihívás volt számomra. Az üzletekben hetekig böngésztem az összetevők listáját és közben bújtam a netet, hogy hol és mit vehetek meg, illetve mik azok a termékek, amelyek tuti nem tartalmaznak semmilyen tejszármazékot

. Megtanultam, hogy pl. a tejsav nem okoz problémát, viszont a tejsavó (óóóó) igen, vagy  azt, hogy a kazein is tejszármazék, így pl a kókusztejporból is olyat kerestem, ami kazeinmentes. Sós péksütemény készítéséhez tej helyettesítésére elsősorban a vegimilk tejpótló italport használatam (https://evakonyhatar.hu/vegetar-vegi-milk-tejpotlo-italpor-400-gr-605),  az édes péksüteményekhez pedig kazeinmentes kókuszitalport (https://evakonyhatar.hu/drogstar-kazeinmentes-kokusztejpor-100-gr-606).

Ezek előnye a dobozossal szemben, hogy kibontás után tovább felhasználhatók, mivel csak annyit kell bekeverni belőle, ami a recepthez szükséges.

Mivel a fiúk nálunk a rizstejet fogyasztják (nálunk az a kakaó), illetve én a reggelimhez kókusztejet szoktam használni, így ezek is bekerültek a webáruház kínálatába. Növényi tejek nagyon sokféle ízben kaphatók, ha van kedvenc ízetek és szeretnétek tőlem vásárolni, akkor jelezzétek, akár az Évakonyhatár facebook oldalán, akár e-mailban.

Bár nálunk nem okozott a tojás gondot, de a facebook csoport, ahol tejfehérje érzékeny gyerekek szülei osztják meg tapasztalataikat és segítik egymást, ott nagyon sokaknál a tojás is gondot okozott, ezért is került be a kínálatba a tojáspótló por is.

A diéta ideje alatt én a sajtot és a növényi tejszínnel készült dolgokat kihagytam, nekem ezeknek az íze egyáltalán nem jött be, de ahogy olvasgattam mostanában egyre nagyobb a kínálat a növényi sajtokból, szóval érdemes kipróbálni őket, ha valaki pedig maga szeretne sajtot készíteni, akkor több vegán szakácskönyv is kapható, amelyben sajt receptek is vannak.

Mi szerencsések voltunk, Marci két éves kora után visszaterheltünk és már nem voltak tünetei, így abbahagyhattuk a diétát.

Ezen az oldalon jó kis összefoglaló olvasható a tejfehérje allergiáról: http://www.tejallergiasok.hu/informaciok/tejallergia-tejfehrje-allergirol/tejallergia-mas-neven-tejfeherje-allergia